HISTORY OF WORRY BEADS

HISTORY OF WORRY BEADS

Koboloi.gr I Istoria Mas Image1

Σύμφωνα με την παράδοση ξεκινά περίπου το 500π.Χ. στη βόρεια Ινδία ένας νεαρός ινδουιστής μοναχός είχε τιμωρηθεί να πει 108 προσευχές. Είναι βέβαιο ότι θα έχανε την μέτρηση θα τα μπέρδευε, γι’ αυτό ένας παλιός δάσκαλος σκέφτηκε να περάσει 108 κουκούτσια σε ένα σχοινάκι δένοντας τις δύο άκρες.
Έτσι περνώντας ένα ένα κουκούτσι από τα χέρια του, θα έλεγε και μία προσευχή, χωρίς μπέρδεμα. Οι Ινδουιστές το ονόμασαν ΜΑΛΑ που στην γλώσσα τους σημαίνει προσευχή. Από ένα τυχαίο λοιπόν γεγονός όπως είδαμε το καθιέρωσαν σαν προσευχητάρι.

 

Koboloi.gr I Istoria Mas Image 2 300x225Koboloi.gr I Istoria Mas Image 3 300x202
Αργότερα το καθιέρωσαν οι Βουδιστές με 108 χάντρες και αυτοί. Οι Μουσουλμάνοι με 99 χάντρες και 33 χάντρες όσες είναι οι ιδιότητες του προφήτη τους. Οι Καθολικοί το ροζάριο με 59 χάντρες χαίρε Μαρία και Πάτερ ημών, οι Ορθόδοξοι το κομποσκοίνι με 12 χάντρες όσοι οι Άγιοι απόστολοι, με 33 χάντρες όσα είναι τα χρόνια του Ιησού σαν άνθρωπος, με 50-100 και περισσότερες.
Οι Ορθόδοξοι καλόγεροι του Αγίου Όρους έφτιαχναν κομποσκοίνια από μαύρο μαλλί πλεκτό που ο κάθε κόμπος περιέχει 9 σταυρούς όσα είναι τα Αγγελικά τάγματα. prayer ropeΗ ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το κόμπος και λόγος. Κομπολέγω, κομπολόγι, κομπολόι, κάπως έτσι σαν παραμύθι λοιπόν.
Ο Πάπας Γρηγόριος Ι.Γ. καθιέρωσε την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου ως ημέρα του κομπολογιού, διότι όπως λέει η παράδοση ο Αρχάγγελος Γαβριήλ δίδαξε τον Άγιο Παχούμιο και τον Άγιο Δομίνικο πως φτιάχνουν το κομπολόι προσευχητάρι. Επίσης ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μεσολάβησε μεταξύ του Αλλάχ και του προφήτη Μωάμεθ, αυτό πιστεύουν και οι Μωαμεθανοί, διότι έπρεπε να προσεύχονται πολλές φορές κάθε μέρα. Στην Καθολική εκκλησία το 1215 ιδρύθηκε το Δομινικανό τάγμα της Ασίζης (αδελφοί κήρυκες). Στην Ορθόδοξη πίστη, κομποσκοίνι χρησιμοποιούν οι καλόγεροι και οι Ιερωμένοι, πολύ σπάνια οι λαϊκοί. Τώρα τα τελευταία ίσως χρόνια άρχισαν σιγά σιγά να το χρησιμοποιούν και οι λαϊκοί.
κομπολόιΕμείς οι Έλληνες απασχολούμε τα δάκτυλα μας και μας αρέσει να ακούμε τον ήχο των χαντρών, γι’ αυτό αφήνουμε απόσταση μίας παλάμης του χρήστη κενό. Όταν αγοράζουμε κομπολόι προσέχουμε να μας αρέσει στην εμφάνιση, στη αφή και στον ήχο. Το κομπολόι γίνεται γύλος αχώριστος και ηρεμεί τον άνθρωπο, είναι για όλες τις ώρες και ιδιαίτερες στιγμές της ζωής του ανθρώπου. Τόσο στην χαρά όσο και στην λύπη, είναι χαλαρωτικό. Το κομπολόι συχνά προδίδει την προσωπικότητα μας, άλλοι το θέλουν απλό και απέριττο λιτό, ενώ άλλοι με πολλά στολίδια.

Koboloi.gr I Istoria Mas Image 4Koboloi.gr I Istoria Mas Image 5
Το παρεξηγημένο κάποτε κομπολόι πλέον βρήκε την θέση που του ανήκει στις καρδιές των ανθρώπων. Παρεξηγημένο διότι κάποτε το χρησιμοποιούσαν κάποιοι ανένταχτοι στον κοινωνικό ιστό, μάγκες και κουτσαβάκηδες. Όμως μάγκας με την πραγματική έννοια ονομαζόταν ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη της επιμελητείας για τους ανυπόταχτους κλέφτες και αμαρτωλούς της προεπαναστατικής περιόδου και κατά την επανάσταση του 1821.
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται ο απλός σκεπτόμενος νους, ήταν πολύ δύσκολο να ντύνεις να ταΐζεις και να τροφοδAmberοτείς Sugaredόπλα, σπαθιά, μπαρουτόσκαγα και ότι άλλο είχε ανάγκη εκείνο το σώμα στρατού, ακόμη και την φροντίδα των οικογενειών τους. Όλα αυτά τα φρόντιζε ο Μάγκας έτσι ονόμαζαν τον επιμελητή, όπως τον λέμε σήμερα. Κομπολόγια φτιάχνουμε από πλειάδα υλικών όπως Κεχριμπάρι(ήλεκτρον), ελεφαντόδοντο, λιβάνι, πέτρες ημιπολύτιμες και μη, από ξύλο ελιάς, έβενο, σανταλόξυλο, κοράλλια, μαργαριτάρια, κόκαλα ζώων, κέρατα, κουκούτσια, διάφορα κοχύλια, ρητίνες, γιούσουρι (μαύρο κοράλλι) και άλλα πολλά υλικά.

en_GBEnglish (UK)